onsdag 20 januari 2010

IPRED-lagen hur har den fungerat sedan den infördes?

Så nu har IPRED-lagen varit igång några månader och det är dags att börja utvärdera hur det har fungerat. Enligt medieindustrin så har den fungerat bra, försäljning har ökat och alla verkar nöjda och glada.

Men om vi istället för att lyssna på medieindustrin och lita blint på att vad de säger är sant, tittar på vad som faktiskt har hänt med mängden trafik på internet. Där vi med stor säkerhet kan hävda att den största mängden trafik består av just fildelning, just för att det ofta är stora filer som skickas mellan människor och därmed tar upp en mycket större procent än vanlig surfning.Så kan vi klart och tydligt se att införandet av IPRED faktiskt hade en påverkan på fildelningen när den infördes i April, så långt allt väl för medieindustrin.

Men det höll inte i sig så länge som vi också kan se. Idag är vi tillbaka på nivåerna som var innan IPRED och stadigt på väg uppåt.

Så slutsaten om man tittar på vad som faktiskt har hänt är?
Ja det beror förstås på vem man frågar, Medieindustrin kommer säkerligen säga att det är en enorm framgång (fast jag tror att de i hemlighet sitter på sina kontor sitter och är sjukt nervösa för hur de ska kunna behålla sina jobb, skivbolagsfolk alltså, inte artister, för dom går det bra för faktiskt så tjänar de mer pengar än förut ungefär samma mängd pengar som går in men fördelning av dem har ändrats till artisternas fördel).

Min slutsats däremot är rätt enkel.
Vilket fruktansvärt slöseri med pengar, det finns såklart inga siffror på hur mycket som har spenderats på att lobba igenom bland annat IPRED och liknande lagar runt om i världen. Men det lär vara åtskilliga miljarder. För nånting som inte ens fungerar ett år. Hade det inte varit bättre att ge artisterna de pengarna istället?

Och återigen så undrar jag hur lång tid det ska ta innan skivbolagen börjar förstå att plastskivor är ett i praktiken dött medium, precis som kassetter eller LP-skivor.

Det går att tjäna pengar på musik även idag, men inte om man benhårt sitter och vägrar inse att marknaden förändras och det gäller att hänga med i svängarna.

Jag tror de flesta stora skivbolagen kommer gå i graven inom en 10års period, just för sin vägran att ens försöka anpassa sig. Mindre skivbolag med nya fräscha affärsidéer kommer dock att fortsätta finnas kvar och tjäna pengar.

Vi är i en övergångsperiod nu men många har fortfarande inte lämnat startfållan.

(och ja jag vet att man fildelar så fort man är på internet över huvudtaget, men nu väljer jag att använda den terminologi som gemene man använder :) )

3 kommentarer:

 1. Bandbredds-ökningen kanske beror på att streamade tjänster (som Spotify) tar mer bandbredd. Även den illegala streamingen har ökat (enligt statistiskt säkra källor såsom "folk jag känner"). Dessutom kanske antalet fildelade filmer har gått ner medans de som fildelas hellre laddas ner i HD-format istället för DivX?

  Oavsett vad så har IPRED inte fått det resultat som politikerna propagerade för. Artisterna har inte fått mer betalt. Möjligen har skivboloagen fått mer via spotift, men artisterna sitter i skiten fortfarande.

  SvaraRadera
 2. Dessutom har ju dom eventuella miljarderna faktiskt tagits ifrån artister på ett eller annat vis.

  SvaraRadera
 3. ipred lagen funkar inte

  SvaraRadera