söndag 8 november 2009

Kandidatur

Jag är en mas född 1983, förra året så togs det rejäla kliv på vägen mot ett samhälle som får väldiga konsekvenser på medborgarnas privatliv. Och det är min ambition att vara en av de människor som kan få stopp på den utvecklingen och istället börja vända oss mot ett mer fritt och öppet samhälle.

Piratpartiets värdegrund bygger på tre grundläggande värderingar; att den personliga integriteten måste skyddas, att kulturen måste släppas fri och att patent och privata monopol är skadliga för samhället.

Av dessa är det då den första som ligger mig varmast om hjärtat. I dagsläget så är den dock tätt sammankopplad med den andra, staten använder idag upphovsrätten som en av ursäkterna för att införa övervakning av människors personliga kommunikation. (ja, den elektroniska, men för mig är det likvärdigt med all kommunikation) i det här läget så kan man göra en gränsdragning, det finns människor som tycker det är helt ok att staten kontrollerar deras kommunikation på jakt efter, terrorister, fildelare, etc och det finns människor som tycker att detta inte är ok. På jakt efter, alltså inte samla bevis mot någon som är misstänkt för brott utan scanna alla och se vad som dyker upp. Och rent krasst så tror jag människor som tycker det är ok helt enkelt inte insett hur långtgående det här faktiskt kan bli alternativt så är dom väldigt rädda.

Som t.ex att din telefons geografiska position skall lagras så att staten hela tiden kan veta vart alla som äger en mobil har varit och när.


När det kommer till upphovsrätt så är jag egentligen inte överdrivet bekymrad över hur den är utformad, det som är farligt är att den används som ursäkt för att övervaka medborgare. Musik/Film/Böcker och annan kultur kommer det alltid att finnas en marknad för och ett sätt att tjäna pengar på. Det kommer definitivt inte vara på samma sätt som nuvarande affärsmodell bygger på, ett distributionssystem med monopol. Det tror jag det allra flesta är överens om är i praktiken dött och som bäst kommer kvarstå som en service till kunder som vill ha en original-cd för att det är snyggt eller av andra skäl, ungefär som LPn är idag. Det är dock inte vi som ska ta fram hur man ska tjäna pengar på kultur i framtiden utan det får faktiskt de som jobbar med det komma på själva, entreprenörer som de är. Vårat jobb är att se till att den affärsmodell de vill bedriva inte skadar samhället på ett otagbart sätt.


När det gäller patent så är det i princip en bortglömd fråga, knappt någon bryr sig om den och försöker man sätta sig in i hur det funkar så går man strax vilse. Jag tror att även här är det en fråga som alla kan vara överens om att det i dagsläget helt enkelt inte funkar ens i närheten av optimalt eller ens försöker vara smidigt. Det viktigaste här är nog faktiskt att frågan börjar lyftas upp och att det börjas prata om den, börjar vi prata om den så kommer det också komma förslag på hur man ska förändra den, så att det blir ett fungerande system som alla kan få fördelar från och inte bara ett litet fåtal.

Om vi nu ska gå över till att prata lite mer om mig, så ni får veta lite mer än bara när jag är född. Jag har samlat på mig en del erfarenheter under min ändå relativt korta period är i livet. Jag är uppvuxen i en liten by 3mil norr om Rättvik, flyttade till Falun när jag började gymnasiet och pluggade där Hotell och Restaurang på Haraldsbo, jobbade som kock under några år efter gymnasiet men kände att det inte riktigt var där jag passade. Flyttade ner till Stockholm och började plugga igen, kände att det inte heller var min grej, inte just då i livet i alla fall. Flyttade "hem" till Rättvik igen och började jobba inom vården. Både inom hemtjänst och som personlig assistent. vilket jag höll på med fram tills jag blev arbetslös, Nu är jag i princip klar med mitt CE-kort och tänkte försöka bege mig ut på vägarna lite.

I övrigt så är jag en människa som uppskattar naturen och är mycket ute och fiskar men även jagar, hittills har det blivit mest älgjakt. Jag tycker fortfarande mycket om att laga mat, speciellt då vilt, men även att passa ihop drycker till maten. jag har ett stort intresse för Öl, Vin och Whisky och tycker det är fantastiskt roligt att försöka kombinera olika smaker för en större helhetsbild.

Jag är en otroligt lugn och saklig personer, vissa funderar på om jag har något temperament alls :) Jag kan inte påminna mig att jag någonsin har känt mig stressad, (jäktad absolut, ibland är det bråttom, men aldrig den här stressen då folk bara gör saker utan att tänka efter). Jag resonerar mig fram till lösningar på problem, tillsammans med vänner eller kollegor.

Jag ska avsluta med en bild som jag tycker symboliserar livet när det är som bäst.